In aanraking met jeugdstrafrecht?

Binnen het strafrecht worden minderjarigen op een andere manier berecht. Het zogeheten jeugdstrafrecht geldt wanneer een kind tussen de 12 en 18 jaar wordt verdacht van een strafbaar feit of in aanraking komt met de kinderbescherming. Dit is vaak een onzekere tijd voor het kind, de ouders en verzorgers.

Wordt uw kind ergens van verdacht? Of wilt u meer weten over het jeugdstrafrecht? Als u snel en duidelijk antwoord wilt op al uw vragen, kunt u de hulp inroepen van onze advocaat op het gebied van jeugdstrafrecht in Leeuwarden.

Wat voor straffen zijn er?

Na het plegen van een strafbaar feit, wordt binnen het jeugdstrafrecht vaak een officiële waarschuwing gegeven. Dit kan echter alleen bij een licht vergrijp en slechts éénmalig. Na een waarschuwing of bij een ernstiger vergrijp wordt gekozen tussen een taakstraf of voor de kinderrechter verschijnen.

Als een verdachte voor de kinderrechter verschijnt, dan wordt er door de Raad voor de Kinderbescherming advies gegeven over de straf. Meestal wordt er geen gevangenisstraf geboden, maar een combinatie van een leer- en werkstraf. Het uitgangspunt is namelijk dat het gaat om jonge mensen die nog moeten leren van hun fouten. Bij ernstige gevallen kan wel een uitzondering worden gemaakt en kan de verdachte jeugddetentie worden opgelegd.

Ons advocatenkantoor in Leeuwarden helpt u graag in deze moeilijke periode. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.